5 x Kidsproof fun in Maasmechelen

Van kleuter tot tiener, van spelen in de natuur tot een opblaasbaar hindernissenparcours op het water: Maasmechelen heeft heel wat te bieden om kleine bezoekers een groot plezier te doen. Geen reden dus om deze vakantie thuis te zitten!

Filmsterren in het Nationaal Park

Boscars_Copyright Visit Maasmechelen_ (4)

En de B’Oscar voor beste jonge hoofdrol gaat naar…

De B’Oscars zijn de internationaal geroemde prijzen voor acteurs met natuurtalent. De wereldberoemde acteurs Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever dagen kinderen uit om hun beste acteertalenten boven te halen. Als ze hun rol goed vervullen, krijgen de kinderen op het einde een code waarmee ze een beloning bemachtigen. De tochten werken via een boekje en een gratis app. De wandelingen variëren van 3,5 tot 5 km en zijn bewegwijzerd.

Op de Mechelse Heide kruipen ze in de huid van een schaapsherder, aan Terrhils nemen ze de rol van mijnwerker aan. Zo leren ze meteen iets bij over het landschap en de geschiedenis van de streek. Wil je nog meer glansrollen vervullen? Dat kan ook aan de andere toegangspoorten van het Nationaal Park: Kattevennen (Genk), Pietersheim (Lanaken), Lieteberg (Zutendaal) en Station As (As).

Waar: aan 6 toegangspoorten van het Nationaal Park.
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: De boekjes kosten €2,5 en zijn te verkrijgen aan de toegangspoorten en bij Visit Maasmechelen. De IZI-travel app kan je gratis downloaden voor je vertrekt.

Ouderwets ravotten op de Mechelse Heide

Beestige Boelbos_Copyright Visit Maasmechelen_(Web) (6)

Kijken de jongste leden van je gezin niet op van hun smartphone wanneer je het over wandelen hebt? Dan zijn ze vast nog nooit op de Mechelse Heide geweest! Deze Maasmechelse toegangspoort van het Nationaal Park is onderdeel van een uitgestrekt natuurgebied waar je heerlijk door heide en bossen slentert en jezelf spiegelt in helderblauwe plassen. Maar er valt ook heel wat te beleven voor heideverkennertjes.

Vlakbij het Zandloperpad, een verharde route op een boogscheut van de toegangspoort, kunnen ze zorgeloos ravotten op de speelduin, de klimboom en de speelpoel. Vlakbij ligt het Beestige Boelbos, waar ze kennismaken met de dieren van het Nationaal Park. Het heideblauwtje neemt de kinderen op sleeptouw voor een vossensluiptocht, een slangenkruip, een reeën- en paddensprong, een hagedissenloop, een everzwijnenverdwijntruc en een rondje nesten bouwen met de roodborsttapuit. Uitrusten kan in het bostheater. 

Waar: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen
Leeftijd: alle leeftijden
Prijs: gratis

Voor kleuters: het kasteelpark van Pipa

Kasteelpark Vilain XIIII_Copyright Visit Maasmechelen (2)

In het kasteelpark van Leut vind je heel wat bijzondere bomen. Oude beuken, zeldzame eiken, een indrukwekkende, grillige Libanonceder en een torenhoge mammoetboom, om er maar enkele te noemen. Pipa, een van de dochters van kasteelheer Vilain XIIII, neemt kinderen via infoborden ter plekke op sleeptouw langs de favoriete plekken van haar zes zussen.

De korte route richt zich in de eerste plaats tot kleuters en is redelijk goed begaanbaar met kleinere buggy’s, al moedigen we ouders aan om de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten stappen. Elk bord daagt de kinderen uit om samen te spelen, zingen, dansen en de natuur te beleven met al hun zintuigen. Voelstammetjes en een heus bomendrumstel zorgen voor extra beleving onderweg.

Leeftijd: vanaf 2,5 jaar
Waar: Start aan de kerk van Leut (Genieskensstraat 151, Leut) of aan het kasteel zelf (Dreef, Leut).
Prijs: gratis

Leut goes Lego®

2021_Railway Brick Museum_Copyright Christel Meens (13)

Het Railway Brick Museum in hartje Leut is het eerste legosteentjesmuseum van België. Je vindt er heel wat historische treinen, steden en landschappen van Lego®, van een winterlandschap en een pretpark tot een western en zelfs een Harry Potter-set! De bewegende treintjes die door deze originele decors tuffen kan je als bezoeker zelf in werking zetten. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum en verschillende speelplekken.

Waar: Sint Pietersstraat 87, op 100 meter van de kerk van Leut
Prijs: 5 euro per persoon, kinderen tot en met 3 jaar gratis
Leeftijd: alle leeftijden

Waterpret voor wildebrassen

Waterrat in huis? Dan kan je logeren op camping Salamander met zijn buitenzwembad met kinderbadje of Camping Kikmolen met zijn 2 ha grote zwemvijver met een glijbanencomplex waarover thuis nog lang zal gesproken worden. Bij minder weer kan je natuurlijk ook altijd in het overdekt zwembad Prinsenpark terecht.

Of huur eens een kano of kajak en vaar de Maas af met je gezin. Leuk voor zowel de jonge als de iets minder jonge gezinsleden.

Zijn je kinderen al wat ouder en mag het wat wilder? In het waterskipark Terhills Cablepark kunnen ze leren waterskiën, wakeboarden en kneeboarden. Als ouder doe je lekker mee of geniet je van een cocktail in de beachbar aan het water. Of wat dacht je van het Aquapark: een megagroot, opblaasbaar speeleiland met hindernissen, dat garant staat voor eindeloos plezier en fysieke uitdagingen voor zowel kinderen (vanaf 8 jaar, die kunnen zwemmen) als volwassenen?

Tip: overnachten in Maasmechelen met kinderen?

Plan je een meerdaagse met kinderen en wil je op twee oren slapen? Dan is het goed om weten dat er, naast B&B’s en hotelletjes, tal van vakantiewoningen en twee campings zijn waar je kinderen de ruimte hebben om te spelen en volop kind te zijn. Bekijk het overzicht van overnachtingsmogelijkheden.