Fietsroute langs streekproducenten en -gerechten

Maasmechelaars zijn levensgenieters! Ze genieten van de natuur, van heerlijk ontspannen met familie en vrienden en van lekker eten en drinken. Ervaar het vanop de eerste rij via deze fietsroute die leidt langs het lekkerste dat de streek te bieden heeft.

Fruit, kruiden, wijnkelders en streekbiertjes: in de diverse landschappen die je met je stalen ros doorkruist, speelt water dan wel de hoofdrol, in je glas hoeft dat zeker niet zo te zijn!

Voor deze route volg je de bekende, blauwe bordjes van het fietsroutenetwerk. De tocht is 47,5 km lang en start en eindigt aan Visit Maasmechelen.

Route: 55 – 48 – 49 – 50 – 56 – 57 – 51 – 52 – 53 - 58 – 57 - 56 - 55

Authentiek Belgisch genieten

Deze smakelijke fietsroute vertrekt op de parking van Visit Maasmechelen, tegenover Connecterra met haar schachtbokken, midden op de Terhills-site. Wil je de innerlijke mens alvast wat versterken voor je vertrekt of je verheugen op een welverdiende beloning naderhand?

LG-StudioLemmens-TheBakery-Maasmechelen_72dpi-1Dat kan bij The Bakery. In dit gloednieuwe gebouw vind je de nieuwste winkel van Panerex, de meesterbakkers van Maasmechelen die hun brood en banket nog op een ambachtelijke manier maken. Uniek is dat je vanuit de winkel kan zien hoe het brood gemaakt wordt. De geur van brood in de oven doet meteen honger krijgen!

LE_PETIT_BELGE_VALERIYA-35

Bij Le Petit Belge in Maasmechelen Village proef je dan weer van de betere Vlaamse klassieker, bereid met streekproducten. Uiteraard mogen Belgische bieren niet op de kaart ontbreken, zowel als begeleider bij je maaltijden als smaakmaker in de keuken.

Natuurlijk bronwater van bij ons

Volg de bordjes naar fietsknooppunt 55 en rijdt het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart op. Vanop de dijk heb je een goed zicht op Eisden-Dorp, dat een stuk lager ligt.

De Hangende Tuinen vormen een fijne picknickplek. Wat verderop langs het kanaal kom je langs het Kruinenpad.

mm-kruinenpad-001-bewerkt

Het loont beslist de moeite om je stalen ros even aan de kant te zetten en over deze 181 meter lange, stalen brug te wandelen. Je bevindt je hier letterlijk tussen de kruinen en hebt een goed zicht op natuurgebied Het Greven met haar waterbronnen. Uit die natuurlijke bronnen wint De Watergroep ter plekke kwaliteitsvol drinkwater voor een groot deel van de Limburgers.

Zoef verder over het jaagpad. Aan knooppunt 48 laat je het kanaal letterlijk links liggen. Hier kom je langs de Tivoli-site, een idyllische plek met een rijke geschiedenis die vervlochten is met het water.

Wijn nippen aan het water

Maas (5)

Over rustige wegen rijd je langs oude Maasarmen met kruiden- en bloemrijke oevers naar Maascentrum De Wissen. Hier vind je ook Horeca De Wissen, waar je kan genieten van een fris Kompelbiertje of gerechten die met dit typische streekbier worden bereid.

De weg leidt verder door dit waterrijke landschap richting de Maas. Wees niet verbaasd als er een reiger of een groep kwetterende ganzen over je hoofd wiekt. Aan knooppunt 50 kom je langs wijndomein Palmenhof. Hier kan je tijdens de zomermaanden van 2019 van op een pop-up wijnterras genieten van de rust en de natuur van de Maasvallei en natuurlijk van de lokale kwaliteitswijnen proeven. Met haar fietsenstalling en oplaadpunt voor elektrische fietsen vormt dit domein de ideale stopplek voor trappers.

preview_wijndruiven_1061753534

 wijn

Vervolg je tocht richting het charmante Maasdorp Leut. Waan je in Zuiderse oorden terwijl je over de druivenranken uitkijkt. Zin om de benen te strekken? Stal je fiets dan even en maak een ommetje door het kasteelpark met haar bijzondere bomen. 

De smaken van de Maasvallei op je bord

preview_DSC_1306

Klim weer op je tweewieler en doorkruis het pittoreske centrum van Leut en Mazenhoven. Hobbel over prachtige kasseikoppen met aan je linkerzijde de ruigten langs de Maas. Je verlaat de bewoonde wereld om heerlijk tussen de natuur te slingeren, waarbij je onder andere het natuurgebied Maesbempder Greend aandoet, waar halfwilde Konikpaarden en Gallowayrunderen rondstruinen.

Zo arriveer je in een andere deelgemeente van Maasmechelen: Vucht, vanwaar je, via de Zuidwillemsvaart, koers zet naar een meander van de Maas. Hier geniet je op verschillende plekken van een weids uitzicht over de rivier en haar kruidenrijke oevers. Het vruchtbare slib van de Maas brengt duidelijk heel wat leven met zich mee. Met de kruiden die hier groeien stelde een lokale herborist het Maasvallei kruidenzout samen, waarmee hij de smaken van de Maasvallei op passende wijze heeft gevangen. Je kan het kruidenzout kopen bij Visit Maasmechelen en elk gerecht net dat beetje extra geven. 

Sappig fruit

 

preview_aardbeien+veld+plukken_663786829

preview_aardbeien+taart_649059631

 

Zet koers naar het vredevolle gehucht Kotem en dan naar Uikhoven. Hier peddel je tussen appel- en perenboomgaarden en aardbeienvelden. Als je aan de Pastoor Goossenslaan even van het fietsroutenetwerk afwijkt, kom je aan fietscafé Keo’s, waar lokale producten de hoofdtoon voeren op de menukaart. Ter hoogte van huisnummer 41 vind je bovendien een aardbeienautomaat waar je tijdens het seizoen vers fruit kan snoepen, recht van het veld. Nadien keer je weer terug naar het fietsroutenetwerk door dezelfde weg terug te rijden.

 preview_DSC_0982

Zo kom je aan knooppunt 58, aan de oever van de Zuid-Willemsvaart. Vervolg je route richting knooppunt 57. Daarbij doe je het dorp Boorsem aan, dat vroeger een vrije rijksheerlijkheid was.

zuid willemsvaart

In Vucht wijkt de route even van de vaart af om een ommetje te maken door dit Maaslandse gehucht. Vervolg je tocht via het jaagpad tot aan knooppunt 58 en dan weer naar het vertrekpunt aan Visit Maasmechelen.