Brouwerij Kompel speciaalbier als eerbetoon aan het mijnverleden

Met hun vintage-biertruck – een oldtimer VW-busje – schuimen ze sinds de vorige zomer in de mijnstreek concerten, festivals en terrassen af want: Kompel? Dat is hèt bier van de mijnstreek!

mm-kompelbier-005-bewerkt

‘Kompel is een streekeigen speciaalbier dat een ode wil brengen aan de mijnwerker en het mijnverleden’, vertellen Frederic, Sandro en Alessio, de mannen achter Kompel. Hun biertruck geniet veel bijval. ‘Heel wat weekends zijn al volgeboekt voor dit jaar’, glunderen ze in de schaduw van hun favoriete plekje, vanzelfsprekend de Eisdense schachtbokken, waar de kompels ooit thuis waren. Een mijnwerkersbier? ‘Jazeker. Als bierliefhebbers speelden we met het idee om een speciaalbier te brouwen dat herinnert aan ons mijnverleden. We stapten eind 2014 naar de kleinschalige brouwerij Anders! in Halen. Deze brouwers hebben een stevige reputatie in het creëren van bieren op maat en om ze te brouwen in kleine volumes. We opteerden voor een blond bier zonder kruiden en samengesteld uit verschillende hopsoorten. Na veel experimenteren en proeven stelden we in het voorjaar 2015 onze Kompel Bovengronds voor.'

Dat werd meteen een succes. ‘Ja, het is dit blond bier tot op vandaag ons paradepaardje. Ook bierkenners weten dit bier te appreciëren want vorig jaar wonnen we er na een blindproeverij een prijs mee, die een referentie is voor de groothandel – voor de kenners: ’International Taste & Quality Institute (iTQi)’.

Kompelbier_2_glazen

Intussen werd alles op alles gezet om de Kompel aan de man te brengen in de horeca, drankenshops en warenhuizen. ‘Het loopt zo goed dat onze brouwer de vraag niet kon volgen. Daarom gingen we in zee met brouwerij Ter Dolen in Helchteren die grote volumes kan brouwen, maar dankzij het brouwprocédé ook een nog betere bierkwaliteit levert. Op dit moment heeft Kompel een assortiment van vier bieren. Want in het najaar 2015 volgde een donker bier. Dat werd de Kompel Ondergronds. En een Brusselse brouwerij brouwt de Kompel Kriek. Honderd percent op basis van Lambic, gemengd met kriekensap.Ten slotte is er Kompel Bellefleurs. We wilden met een speciaal, streekeigen bier de herdenking van de Limburgse mijnsluitingen, dertig jaar geleden, ondersteunen. Nadat we bij een lokale imker de volledige voorraad heidehonig konden opkopen,hebben we op basis van een recept dat we samen met de brouwer van Ter Dolen uitschreven, een ‘limited edition’ gebracht: Kompel Bellefleurs, genoemd naar de twee identieke schachttorens, die nog altijd achter het hoofdgebouw staan. We denken erover om dit honingbiertje op grotere schaal aan te bieden.

De mannen van Kompel zitten inderdaad niet stil. Ze bruisen van ideeën en ambitie. Terwijl ze met hun biertruck ook de komende lente en zomer overal opdagen, hebben ze vrij concrete plannen om een brouwerijcomplex te bouwen. ‘Met feestzalen, een Kompelcafé en ook een interactief museum dat de mijn als thema heeft. We dromen ervan om eind 2020 te openen.

Interview: Ludo Coenen