Eigenzinnig leutig: tips voor een gevarieerd dagje Leut

Leut is een rustig kasteeldorp dat zich gemoedelijk langs de Maas nestelde. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er niets te beleven valt in deze Maasmechelse deelgemeente. Zo zijn er volop mogelijkheden om de rijke geschiedenis te ontdekken, maar ook voor heerlijke struintochten in de ruige riviernat

In de voetsporen van Vilain XIIII

kasteel Leut Sabrina Tollenaers

Waan je een kasteelbewoner aan het kasteel Vilain XIIII en geniet van de vele merkwaardige bomen in het Engels landschapspark.

Al sinds de 13de eeuw prijkt er een kasteel in Leut. Het eerste exemplaar was een donjon: een versterkte, ronde woontoren. De dikste toren van het huidige gebouw rust op de fundamenten van die donjon. De afgelopen eeuwen onderging het kasteel verschillende grondige verbouwingen, van militaire waterburcht tot residentieel kasteel.

De bekendste bewoner is Charles Ghislain Vilain XIIII, een belangrijk politicus die mee aan de wieg van België stond. Het is ook Vilain XIIII die de strakke, Franse tuin omvormde tot een romantisch landschapspark met bomen van over de hele wereld, die hij meebracht vanop zijn vele reizen.

In de vorige eeuw was er een hospitaal van de Steenkoolmijn van Eisden gevestigd in het gebouw. In 2021 kocht Toerisme Vlaanderen de gebouwen om ze te renoveren en een nieuwe bestemming te geven.

Waar: Dreef 148

Het Kasteelpark van Pipa

Kasteelpark Vilain XIIII_Copyright Visit Maasmechelen (2)

Met jonge kinderen op stap? Ook dan zit je goed aan het kasteel Vilain XIIII. Daar vertrekt een gratis wandeling voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Langs de korte, bewegwijzerde route ontdek je het verhaal van Pipa (Philippine) en haar zes zusjes.

Dit waren in de 19de eeuw de dochters van barones Pauline de Billehé en burggraaf Vilain XIIII. Hun vader, die veel in het buitenland was voor zijn werk, liet voor elke dochter een rode beuk planten. Maar dat is lang niet de enige bijzondere boom op het domein.

Bij enkele merkwaardige bomen staat een bord, dat het verhaal vertelt van een van de zeven dochters. Allemaal hebben zij een favoriete boom: de prachtige Libanonceder, een bijzondere treureik, de magnolia met zijn grote bloemen… De dochters nemen de kinderen mee op sleeptouw en dagen hen uit om te spelen, dansen en zingen. Onderweg kom je ook ‘voelboompjes’ en een ‘bomendrumstel’ tegen.

Waar: Dreef 148
Info: https://www.visitmaasmechelen.com/het-kasteelpark-van-pipa

Val als een blok voor het Legomuseum

2021_Railway Brick Museum_Copyright Christel Meens (23)

In een voormalige bakkerij in hartje Leut vind je nu het eerste Legosteentjesmuseum van België. In het Railway Brick Museum is de volledige collectie opgebouwd uit Lego®. Je maakt er kennis met alle generaties van Legotreinen. Die tuffen vrolijk door de meest diverse landschappen: van historische steden over een western lay-out tot een decor uit Harry Potter. Als bezoeker kan je de treinen zelf aanzetten. Naast de vaste tentoonstelling, organiseert het museum vier keer per jaar een tijdelijke expo.

Voor kinderen is er een speurtocht door het museum, die hen een LEGO® polybag oplevert. Ook zijn er meerdere speelplekken ingericht. Afsluiten doe je in de sfeervol ingerichte bar of de museumshop, waar je zowel nieuwe als tweedehands LEGO® op de kop kan tikken.

Waar: Sint-Pietersstraat 87
Info :
www.railway-brickmuseum.eu

Struinen langs de Maas

Maasbempder Greend

De Maas is een indrukwekkende regenrivier die de omgeving van Leut vormgaf. Geniet van vergezichten over weidse vlakten en de Maas met haar kruidenrijke oevers. Aan de kerk vertrekken verschillende bewegwijzerde, lusvormige wandelingen met afstanden tussen 3 en 10 km. De oranje en rode lus leiden je langs natuurgebied Maesbempder Greend. In dit ruig ogende gebied volg je geen paden, maar struin je naar believen rond tussen de grazende Gallowayrunderen en Konikpaarden. Hou wel afstand, want deze wilde dieren zijn op hun rust gesteld.

Liever fietsen? Het beroemde Limburgse fietsroutenetwerk passeert langs de kerk van Leut (tussen knooppunten 50 en 56) en leidt over verharde wegen en paden door de Maasdorpen. Veerpontjes brengen je desgewenst naar Nederland, waar je je tocht verder kan zetten.

Waar: Kapel van Mazenhoven, Mazenhoven (Leut)
Info: www.wandeleninlimburg.be en Visit Maasmechelen

Wandelzoektocht: Ontrafel de geheimen van Leut

2021_Zoektocht Leut(LR)_copyright Visit Maasmechelen

Deze wandelzoektocht van 3 km leidt langs bekende en verborgen historische pareltjes, van een machtig kasteel tot historische huizen en een Mariagrot. Zowel leuk voor mensen die voor het eerst in Leut zijn als ingewijden die eens met andere ogen naar dit idyllische kerkdorp willen kijken. Je krijgt ook een goede impressie van de invloed van de kasteelheren en ontdekt sporen die de adellijke familie Vilain XIIII hier achterliet.

Waar: vertrek aan de kerk van Leut, Genieskensstraat z/n
Info: Haal de opdrachten met route gratis af bij Visit Maasmechelen, in het Railway Brick Museum of download ze hier:
Ontrafel de geheimen van Leut.pdf

Erfgoedwandeling Leut via de Faro App

Liever op stap met een app dan met een kaart? Met de Faro app duik je het Leutse verleden in tijdens een wandeling van 2,5 km die je langs plekken voert waar de geschiedenis tot leven komt.

Waar: vertrek aan de kerk van Leut, Genieskensstraat z/n
Info: 1. Download de Erfgoed app van FARO in itunes, google playstore of klik op deze link. Je kan dit op voorhand thuis doen of via het Wifi-netwerk op de startlocatie. Zoek binnen de erfgoed app naar Leut.