DOCUFILM LOSING SIGHT AFRIKA FILMFESTIVAL MAASMECHELEN 2020 - voorstelling project Bacongo Limburg

Twee jonge Limburgse documentairemakers, Jorgo Kokkinidis en Leon Leenders, trokken met Licht voor de Wereld naar het Mwangaza oogziekenhuis in Kolwezi. Wekenlang volgden ze het werk van oogarts Socrate Kapalu en zijn team.
Het resultaat is een aangrijpend relaas van drie families die met blindheid geconfronteerd worden. In Congo zijn 770.000 mensen waaronder 25.000 kinderen blind. De hoofdoorzaak van blindheid is armoede. Wie arm is, heeft vaak geen toegang tot oogzorg. Jorgo maakte ook heel wat foto's en voor één ontving hij de National Geographic Fotoprijs 2019 in de catergorie 'Mens'.
Enkele van Jorgo Kokkinidis foto's zullen die avond te zien zijn, hij verzorgt eveneens de inleiding.
Als afsluiting zal het Project Bacongo Limburg voorgesteld worden dat vanaf het najaar 2020 een jaar lang de hele provincie en Maasmechelen zal aandoen.
Op de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid zal door persoonlijke verhalen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode, de rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg in de kijker staan. (Een project van o.a. de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Het Stadsmus Hasselt, Vormingplus Limburg, Hand in Hand tegen racisme, Afrika Filmfestival…)

www.bacongolimburg.be

Partners: Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Erfgoeddienst Maasmechelen, CC Maasmechelen, Afrika Filmfestival, GROS Maasmechelen, Vormingplus Limburg, Het Stadsmus

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

CC MAASMECHELEN
Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen

Organisator

CC Maasmechelen