Het Voordeel van de Twijfel: hoe filosofie je leven kan veranderen - De Verwondering / Stefaan Van Brabandt

In zijn lezing Het Voordeel van de Twijfel schetst Stefaan Van Brabandt het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele, alledaagse bestaan als voor de samenleving. In deze lezing wordt feestelijk getwijfeld aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten denkbeelden, die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven.

Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Heeft het zin om geluk na te streven? Telkens wordt de heersende of tendentieuze manier van denken kritisch bevraagd en mogelijks doorprikt, waarna een andere, afwijkende manier van denken en leven wordt gepresenteerd.

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte in 2014 voor Canvas de 8-delige filosofische documentairereeks Het Voordeel van de Twijfel. Een jaar later schreef hij het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. Wat zowel aan het boek als het tv-programma ten grondslag ligt, is de overtuiging dat het rijke gedachtegoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren.

stefaanvanbrabandt.com

i.s.m. Avansa Limburg, vtbKultuur, De Bolster en Davidsfonds Maasmechelen

De lezingenreeks Venster op de wereld nodigt bekende en minder bekende sprekers uit die hun sporen verdienden in het breed maatschappelijk debat.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Overzicht

Wanneer

Prijs

€ 14,00
Basistarief: 14,00 €; Abo: 12,00 €; -26: 10,00 €

Waar

CC MAASMECHELEN
Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen

Organisator

CC Maasmechelen