HET COLLECTIEF - 20 JAAR - C. Debussy, B. Van Camp, A. Schönberg, O. Messiaen - Nieuwjaarsconcert

Dit seizoen blaast Het Collectief twintig kaarsjes uit en dat wordt gevierd in onze
kamermuziekreeks! Als vaste waarde in onze programmering speelt Het Collectief tijdens dit jubileumconcert opnieuw enkele van de meest enigmatische stukken die al op ons podium te horen waren.
Een absolute must is de Kammersymphonie Op. 9, een sleutelwerk in het oeuvre van Arnold Schönberg. Deze onstuimige brok hoogromantiek zette anno 1906 de hele westerse muziektraditie op losse schroeven: een hele symfonie gecondenseerd tot één beweging van twintig minuten, een orkest gereduceerd tot vijftien solostemmen, experimenten met kwartharmonieën. Het is ook vandaag nog een verbazingwekkende krachttoer.
Ook dat andere meesterlijke kernwerk uit het repertoire van Het Collectief, Quatuor pour la fin du temps, staat op het programma. Messiaen schreef dit apocalyptische visioen in 1941 in het krijgsgevangenenkamp. Onder de indruk van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd door de Apocalyps uit het Nieuwe Testament gaf Messiaen op een transcendente manier uitdrukking aan zijn geloof. Het Collectief heeft voor de gelegenheid een nieuw werk besteld bij Bram Van Camp, één van de talentrijkste componisten van bij ons, die al eerder de Feesten van Angst en Pijn op tekst van Paul Van Ostaijen componeerde voor Het Collectief. Een feestelijk concert om naar uit te kijken!
Thomas Dieltjens: piano - Wibert Aerts: viool - Martijn Vink: cello - Julien Hervé: klarinet - Toon Fret: fluit - foto: Emanuel Maes
C. Debussy - Prélude à l'après midi d'un faune
B. Van Camp - Creatie (Belgische première)
A. Schönberg - Kammersymphonie Op. 9
O. Messiaen - Quatuor pour la fin du temps
www.hetcollectief.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

€ 16,00
Basistarief: 16,00 €; +60: 15,00 €; -26/abo/groep: 14,00 €

Waar

Sint-Pieterskerk Leut
Sint-Pietersstraat 11, 3630 Maasmechelen

Organisator

CC Maasmechelen