Het Vrijthof van vroeger tot nu

De tentoonstelling belicht de evolutie van het Vrijthof, het grootste plein van Maasmechelen, over de laatste 200 jaar. Het plein heeft onder invloed van verschillende economische factoren een enorme transformatie ondergaan, waarbij ook het omliggende dorp niet gespaard bleef.

Zo zijn zowel de ontdekking van steenkool en het ontbreken van de reconversie van het dorp na de sluiting van de steenkoolmijn de twee grootste redenen waarom het plein er vandaag zo groot uitziet.

Daarnaast is het plein ook de hoofdrolspeler in de verschillende activiteiten die er zich op afspeelden. Oude foto's tonen aan dat het plein vroeger bruistte met leven. Ook eenmalige of minder bekende gebeurtenissen worden even uitgelicht, zoals het bezoek van Koning Boudewijn, de afbraak en bouw van het nieuwe gemeentehuis of de grote protesten tegen het sluiten van de mijn voor het dan nieuwe gemeentehuis.

Als laatste tonen we het plein in zijn huidige toestand. We vergelijken dit nieuwe plein met perspectieven/beelden uit lang vervlogen tijden, om de impact van de laatste 100 jaar goed te kunnen schetsen.

Samen met de tentoonstelling het Vrijthof, wordt het orgel in de Sint-Willibrorduskerk ook vanaf 11h bespeeld door professionele organisten. Zeven opeenvolgende zaterdagen bespelen nationale muzikanten het nog jonge orgel van de Eisdense parochiekerk. Ze bepalen zelf het oevre en muziekstuk en spelen maximaal 1 uur lang.

Het programma is als volgt:
06/04 Luc Ponet
13/04 Marc Ubachs
20/04 Dana Hemelaer
27/04 Pierre Ramakers
04/05 Danny Kellens
11/05 Cathy Daemen
18/05 Jos Vandenheuvel

Bron: UiTinVlaanderen.be

Quand

Prix

Gratuit

Sint-Willibrorduskerk Eisden-Dorp
Vrijthof, 3630 Maasmechelen

Organisateur

Netwerk Eisden VZW

Recommander cette page

Recommander cette page