MARIETTA PETKOVA - C. Debussy, L. van Beethoven, P. Tchaikovsky, S. Rachmaninov - Deel 2

De Bulgaarse pianiste Marietta Petkova wordt beschouwd als een fenomeen aan het klavier.
Ze is in staat de luisteraar in de ziel te raken. Spirituele diepgang, virtuositeit en veelzijdigheid zijn bij haar samengesmolten tot waarachtig kunstenaarschap, waardoor ze door pers en publiek met open armen wordt ontvangen.
Vorig seizoen schitterde ze in de kamermuziekreeks van CC Maasmechelen met de eerste twaalf preludes van Debussy. Het tweede deel van het concert met daarin het tweede boek preludes centraal, hebben we nog tegoed. Dit hoogtepunt uit de pianoliteratuur is voor Petkova de ideale manier om de 100ste sterfdag van Debussy te gedenken.
Elke prelude werd door Debussy voorzien van een titel, zoals Dode bladeren, De feeën zijn verfijnde danseressen of Nevels. De titel staat niet aan het begin van het werk, maar op het einde ervan.
De muziek komt dus op de eerste plaats en de titel is niet bedoeld als een beschrijving van een beeld. Petkova combineert de preludes met één van Beethovens bekendste pianosonates, de Mondschein Sonata. Rachmaninov liet zich voor de compositie van Études Tableaux inspireren door enkele schilderijen, terwijl Tchaikovsky in zijn werk De Seizoenen elke maand in een klein
karakterstukje typeert. Laat je overdonderen door het fenomenale pianospel van Marietta Petkova en bereid je voor op een krachtige opening van de kamermuziekreeks van CC Maasmechelen.
Marietta Petkova: piano - foto: Mike van den Toorn
Eén van de grootste pianisten van deze tijd. Ze heeft een voorkomen dat even mooi als mysterieus is, ze heeft een aansprekend persoonlijk verhaal, en ze speelt met een bovennatuurlijke intensiteit. Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Zij maakt de gelukkige toehoorders deelgenoot van een persoonlijke zoektocht, een persoonlijk leven,
een persoonlijke emotie, een persoonlijke visie. Luister
C. Debussy - 12 Préludes Livre 2
L. van Beethoven - Pianosonate nr. 14 in cis Op.
27 nr. 2, Mondschein Sonate
P. Tchaikovsky - selectie uit De Seizoenen
Op. 37a
S. Rachmaninov - selectie uit Études Tableaux
www.mariettapetkova.rocks

Bron: UiTinVlaanderen.be

Quand

Prix

€ 16,00
Basistarief: 16,00 €; Abo/Groep: 14,00 €; -26: 10,00 €

Sint-Pieterskerk Leut
Sint-Pietersstraat 11, 3630 Maasmechelen

Recommander cette page

Recommander cette page