LODE VANLESSEN EN GIDO VANLESSEN - Retrospectieve

Opening expo: zondag 15 maart om 17 uur
Lode Vanlessen en Gido Vanlessen zijn vader en zoon, en allebei kunstenaar.
Lode Vanlessen (°1910-1979) was een autodidact en schilderde vooral landschappen die opvallen door hun bijzondere technische kwaliteit. Toch zijn de landschappen van Lode Vanlessen geen realisme of impressie van zijn alledaagse omgeving. Het landschap is in zijn werk een weerspiegeling van de denkwereld van de kunstenaar. Zijn hele oeuvre is een voortdurend experimenteren, een
aanhoudend zoeken naar de mogelijkheden om aan de tableau-schilderkunst te ontsnappen. Dat Lode Vanlessen een gezonde afstand tot zijn thema's bewaarde, blijkt uit zijn prettige gewoonte om de seizoenen in zijn schilderijen wat te verwisselen en in de lente liefst een herfsttafereel neer te zetten en zijn werk te voorzien van de nodige zelfrelativerende titels.
Gido Vanlessen (°1940) genoot een opleiding aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt en Sint-Lucas te Luik waar hij publiciteitstekenen combineerde met schilderkunst. Hij startte met het schilderen van landschappen en portretten, maar verraste het publiek in 1970 met een totaal gewijzigde stijl: abstract, grafisch en geometrisch, gekenmerkt door soberheid, stilering en beheersing van de materialen. Maar de kijker voelt een intens aanwezige
emotie. Bestempeld als 'nieuw realisme' door de kunstenaar of 'designkunst' door Jan Hoet: het oeuvre van Gido Vanlessen valt op door zijn grote inhoudelijke eenheid en continuïteit, lijkt tijdloos en heeft een intrigerende aantrekkingskracht.
Beeld: Lode Vanlessen - Oogst, Gido Vanlessen - Roemenië s-1
Expoperiode: zondag 15 maart t.e.m. zaterdag 4 april 2020
Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 20 uur, za: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (gesloten op zondagen)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Quand

Prix

Gratuit

CC MAASMECHELEN
Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen

Organisateur

CC Maasmechelen

Recommander cette page

Recommander cette page