Heerlijk herfstwandelen in Maasmechelen

herfstwandeling connecterra

Bladeren en paddenstoelen in alle mogelijke kleuren en vormen. De najaarszon op je huid of de geur van een bos na een verfrissende bui: de herfst weet hoe hij wandelaars in de watten moet leggen. En waar kan je beter van al die najaarspracht genieten dan in het Maasmechelse deel van het Nationaal Park

connect2

Voor wie graag de wandelschoenen aanbindt om echt urenlang door de natuur te dwalen, stellen we graag onderstaande wandeling van 20 km voor, die je door Connecterra en de Mechelse Heide leidt. Liever een kortere tocht? We stippelden twee alternatieve lussen van 11 en 9 km voor je uit.

Voor deze wandelingen maak je gebruik van de wandelwissels. Dat zijn de plekken waar twee of meer bewegwijzerde wandelingen samenkomen. Ze worden aangegeven met nummertjes op de wandelpalen. Een handig hulpmiddel hierbij is de Wandelkaart Nationaal Park Hoge Kempen van Wandelen in Limburg (€8). Je kan hem online kopen of bij Visit Maasmechelen.

Grote lus: Maasmechelen à volonté

1 – 2 – 8 – 23 – 22 – 24 – 27 – 29 – 33 -34 – 39 - 40 – 42 - 47 – 48 – 37 – 36 - 35 – 31 – 30 – 28 – 27 – 24 - 25 -26 – 1 

Afstand: ongeveer 20 km

Parkeren kan op de ruime parking aan Visit Maasmechelen. Van hieruit steek je de straat over, richting de schachtbokken van de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die je al van ver verwelkomen. Via het Bezoekerscentrum kom je in het wandelgebied van Connecterra. In de schaduw van de mijntorens vind je wandelwissel 1.

 ecotrons

Van hieruit volg je de gele lus. De vreemde koepels aan je linkerkant behoren tot de Ecotron, het hightech onderzoekcentrum waar wetenschappers de gevolgen van de klimaatverandering op de biodiversiteit meten. Voor je zie je enkele mijnterrils opdoemen: deze heuvels zijn volledig opgebouwd uit steenafval uit de voormalige mijn van Eisden. Ook de grote, helderblauwe waterplas waar je langs wandelt, ontstond door menselijk toedoen. Hier werd tot in de jaren ‘90 grind gewonnen. Als je goed oplet, zie je op heel wat plekken de wroetsporen van everzwijnen, die hier volop voorkomen maar zich overdag niet laten zien.

herfstblad

Blijf de gele wandeling volgen tot aan wandelwissel 23. Hier kom je aan het Lanklaarderbos, een bosreservaat van de Vlaamse Overheid waar men het bos haar gang laat gaan, zonder menselijke tussenkomst. De naaldbomen krijgen hier het gezelschap van berken en zomereiken. Het grootste deel van dit bos is dan ook niet toegankelijk, maar vanaf de wandelpaden geniet je volop van de kleurrijke herfstbladeren.

herfst connect

Volg de langeafstandsroute (aangegeven met een pootafdruk) tot aan wandelwissel 24. Aan je rechterzijde zie je een spoorweg. Dat is het oude kolenspoor, dat de verschillende mijnzetels met elkaar verbond. Hier reden treintjes met kolen en mijnarbeiders af en aan. Aan wandelwissel 24 kan je verpozen in horecazaak De Statie. In dit voormalig treinstation van Eisden vind je een ruime bierkaart, speciale koffies, vlaai en snacks.

Volg de langeafstandswandeling nog heel even tot aan wissel 27. De paarse route leidt naar wissel 34. Vanaf hier brengt de rode route je naar de toegangspoort Mechelse Heide, waar je even kan uitblazen in fietscafé ’t Salamanderke met een streekbier, koffie of een kleine maaltijd.

De innerlijke mens versterkt? Goed, want er staat je een fikse klim te wachten. Volg de rode wandeling tot aan wissel 42. Hier ga je door een poortje en vervolgens klim je naar de hoogste top van het Nationaal Park. Vanaf 104 meter hoogte heb je een weids uitzicht over de omgeving. Je ziet bossen, heide, de tuinwijk van Eisden liggen met haar mijnkathedraal, de schachtbokken waar je je wandeling begonnen bent, enkele Genkse mijnterrils en op heldere dagen kan je zelfs tot in Duitsland kijken.

herfst3

De blauwe wandeling loopt hier over de steilrand, waar je uitkijkt over heldere waterplassen. Ze ontstonden op dezelfde manier als de plassen van Connecterra: door grindwinning. Aan wissel 48 ga je via een steile afdaling (de rode route) naar beneden, waar je door het moerassig gebiedje tussen de twee grootste grindplassen stapt. Hopelijk heb je nog zin om te klimmen, want zo kom je aan de helling aan de overkant.

koppel herfst

Volg de rode route verder tot aan wissel 35, waar je overschakelt op de paarse lus. Hier kom je door een deel van het uitgestrekte heideveld, vooraleer je het Mechels Bos induikt, dat meer dan 100 jaar geleden werd aangeplant om aan de grote vraag naar mijnhout te voldoen. Sindsdien werd het omgevormd naar een prachtig natuur- en wandelgebied. Naast dennen, vind je er ook heel wat loofbomen zoals berken en zomereiken, wat maakt dat je kan genieten van prachtige herfstkleuren. Ook paddenstoelen vinden hier hun weg. Zo kom je weer aan wandelwissel 27 en 24, waarbij je opnieuw langs De Statie passeert.

paddestoel

sint barbarakerk

Vanaf hier leidt een verbindingsroute (aangegeven met een bruine X) je via wandelwissels 25 en 26 door de tuinwijk. Je komt langs de Sint-Barbarakerk, die in de volksmond de ‘mijnkathedraal van Eisden’ wordt genoemd. Sint-Barbara was de patroonheilige van de mijnwerkers. Deze hele wijk, inclusief kerk, moskeeën, winkels en horeca, werd aangelegd voor de mijnwerkers en hun families, die van over heel België en Europa kwamen. Groene pleinen, tuinen vol oude bomen, massa’s zangvogels: het is fijn wonen en kuieren in deze multiculturele wijk.

Je wandeling zit er nu bijna op. Je passeert nog langs Grand Café Casino, waar je kan proeven van de authentieke Italiaanse keuken. Vervolgens brengt de verbindingsroute richting wandelwissel 1 je weer naar Visit Maasmechelen. Vlakbij vind je heel wat horecazaken waar je iets kan drinken of eten. En dat heb je verdiend, toch?

Alternatief 1: mijmeren bij het mijnverleden

Wandelwissels: 1 – 2 – 8 – 23 – 22 – 24 -25 -26 – 1

Afstand: ongeveer 9 km

Een heerlijk rondje door Connecterra en de 100 jaar oude tuinwijk. Starten doe je aan toegangspoort Connecterra, op 100 meter van Visit Maasmechelen.

Alternatief 2: herfst op de heide

wandelen 4

Wandelwissels 39 – 40 – 42 - 47 – 48 – 37 – 36 - 35 – 31 – 30 – 28 – 27 – 29 – 33 -34 – 39

Afstand: ongeveer 11 km

Wie dacht dat de heide enkel in de zomer prachtig is, heeft nog nooit een najaarswandeling op de Mechelse Heide gemaakt. Starten doe je aan de toegangspoort Mechelse Heide, op 100 meter van Camping Salamander.

 

Leen Raats - Herfst 1