Fietsen in Maasmechelen: heerlijk trappen tussen bos en Maas

mm-rivierpark-009-bewerkt

Maasmechelen ligt deels in het Nationaal Park Hoge Kempen met haar uitgestrekte bossen en deels in de rustige riviervallei van de Maas. Van ongerepte natuur tot charmante dorpjes en een bruisende stadskern, van vlakke, verharde fietspaden tot uitdagende mountainbikeroutes: Maasmechelen heeft alles wat een fietsershartje maar kan begeren. Haal je stalen ros van stal en geniet van de wind in je haren en de zon op je gezicht.

Fietsen in Maasmechelen is het hele jaar door een beleving. Het beroemde Limburgse fietsroutenetwerk staat garant voor urenlang sportief plezier tussen gevarieerde landschappen en rustige woonkernen. Onderweg kom je langs dorpjes, terrassen en fijne picknickplekken.

We stippelden twee inspiratieroutes voor je uit: Rondje Nationaal Park, met focus op bossen en heide en De Maas van alle kanten bekeken, waar je eindeloos langs de Belgische en Nederlandse Maasoevers peddelt. Beide routes vertrekken aan Visit Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Eisden (Maasmechelen). Hier kan je gratis parkeren. Schrijf de nummers van je favoriete route op voorhand op en je hoeft enkel nog de blauwe bordjes te volgen. 

Vanop de parking zie je de gebouwen en schachtbokken van de voormalige mijn van Eisden. Op de gewezen mijnsite vind je nu onder meer een hotel, bioscoopzaal, verschillende horecazaken en Connecterra (Terhills), een prachtig wandelgebied. Als je na je fietstochtje nog energie over hebt, loont het beslist de moeite om hier een ommetje te maken, van de adembenemende vergezichten op de mijnterrils te genieten of een van de schachtbokken te beklimmen.

Connecterra_Panorama_146

Het is bijna niet te geloven, maar dit prachtige landschap (zicht vanop de mijnterrils van Connecterra/Terhills) ontstond volledig door menselijk toedoen.

Inspiratieroute 1: Rondje Nationaal Park

Deze route brengt je langs bos, heide en waterplassen, charmante dorpjes en een middeleeuwse waterburcht. Fietsen in het Nationaal Park levert altijd verrassingen op! Op deze route moet je af en toe klimmen, maar je wordt dan ook beloond met mooie panorama’s.

Route: volg knooppunten 60 - 551 - 565 - 535 - 534 - 251 - 252 – 62 – 65 – 558 – 131 – 140 – 58 – 57 – 56 – 55 en dan weer 60 tot je aan de parking komt. De route is 58 km lang.

Je kan hem inkorten tot een tocht van 46,4 km: volg knooppunten 60 - 551 – 565 – 535 – 534 – 251 – 252 – 62 -63 – 140 – 58 -57 – 56 – 55 – 60. Je komt dan niet langs alle bezienswaardigheden die we hieronder opsommen.

Vertrek richting knooppunt 60. Hier rijd je door de Tuinwijk van Eisden, waarvan de oudste huizen dateren uit 1911. Deze wijk werd volledig gebouwd door de mijnmaatschappij om de mijnwerkers en hun families, die van over heel Europa kwamen, te huisvesten. Nu is het een rustige wijk met weelderige tuinen, parkjes en oude bomen van waaruit een bont gezelschap van vogels je een serenade brengt. Opvallend is de Sint-Barbarakerk uit 1936, die als bijnaam de mijnkathedraal van Eisden kreeg. De mijn van Eisden was actief van 1922 tot 1987.

Vervolgens rijd je recht het Nationaal Park binnen. Geniet van de schaduw van de bomen of nestel je even in de zon op de picknickplek aan de parking van de Mechelse Heide. Vanaf hier voert de route je kilometers lang door de bossen van het enige Nationaal Park van België.

De Mechelse Heide is een van de natuurpareltjes van Maasmechelen.

Je komt ook langs de vliegbasis van Zutendaal. Hier werd in 1944 een tijdelijke luchthaven aangelegd door de geallieerden. Een monument getuigt nog van het luchtgevecht dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. In 1953 nam de NAVO de landingsbanen in gebruik als reservevliegveld. Ze gebruikten het echter slechts sporadisch en sinds 2009 heeft hier een zweefvliegclub onderdak gevonden.

Vervolg je route over de goed onderhouden, door bossen omgeven fietspaden naar Pietersheim, een opmerkelijke waterburcht die tussen de 12de en 16de eeuw werd opgetrokken. Fan van geschiedenis? Je kan de burcht gratis bezichtigen voor je je weer in het zadel hijst.

Nadat je de bossen van het Nationaal Park achter je hebt gelaten, kom je onder meer in het mooie dorp Oud-Rekem. Vervolgens doe je Vucht aan, een Maasmechelse deelgemeente met een rustieke charme. Hier fiets je langs het enige overgebleven Maaskruis van de streek. Dit 19de eeuwse smeedijzeren kruis bevindt zich aan een gezellig ingerichte picknickplek aan de H. Vrankenstraat en roept een boeiend stuk geschiedenis op.

Vucht Maaskruis - 20140911 - 02

Tot in de 19de eeuw gebeurde het vervoer over de Maas met trekschuiten, die werden voortgetrokken door paarden. Op bepaalde plekken moesten deze paarden van oever veranderen, net zoals de mensen die de dieren begeleidden. Hierbij moesten ze de grillige Maas doorwaden of zelfs naar de overkant zwemmen. Dit was niet zonder gevaar! Daarom stonden er Maaskruisen op deze plekken, met een offerblok waarin de schipper een paar muntjes stopte om een veilige overtocht af te dwingen.

Van in Vucht volg je de Zuid-Willemsvaart verder tot je weer in Maasmechelen aankomt. Vanaf knooppunt 55 rijd je nog even richting knooppunt 60, tot je de schachtbokken van Eisden weer ziet opduiken.

Inspiratieroute 2: de Maas van alle kanten bekeken

Fietsen langs de Maas is vooral in de lente en zomer ronduit heerlijk! Geniet van het ongebreidelde uitzicht over de weidse natuur, de brede Maas met haar rivierarmen, watervogels en natuurlijke oevers vol wilde planten en kruiden. En dat allemaal over vlakke, goed onderhouden fietspaden.

De Maas is een grillige regenrivier. Op haar oevers geniet je van rust en ongerepte natuur.

Route: volg knooppunten: 55 - 56 – 50 – 27 – 45 – 17 – 52 – 51 - 57 – 56 – 55. Totale lengte: 37,8 km.

Van de tuinwijk van Eisden trap je vlot tot de charmante dorpskernen van Vucht, Leut en Meeswijk. Leut is een charmant, bijna Zuiders aandoend dorpje. Bij de grote overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 werden zowel Meeswijk als Leut tijdelijk ontruimd.

Opmerkelijk weetje: ondanks de geografische ligging in het graafschap Loon, maakte Leut geen deel uit van het graafschap of de Nederlanden. Het was een rijksheerlijkheid die rechtstreeks onder het gezag van het Heilige Roomse Rijk viel.

In Leut prijkt ook het kasteel Vilain XIIII, opgetrokken tussen de 15de en 19de eeuw, met een prachtig Engels park.

Aan knooppunt 50 steek je de Maas over met een veerpont. Met deze ontspannende overtocht krijgt je fietstocht een internationaal tintje. Tussen de Maas en het Julianakanaal trap je tot aan het Nederlandse Meers, een zoveelste rustig Maasdorp waar het fijn verpozen is.

Vervolg je route tussen het Julianakanaal en de Maas. Let op aan knooppunt 45: hier steek je het kanaal niet over, maar rijd je op dezelfde oever verder tot aan knooppunt 17.

Zo kom je in Geulle aan de Maas. In 1993 en 1995 stond dit hele dorp onder water na grote overstromingen van de rivier waar het zijn naam aan dankt. Hier neem je een veerpont naar het bij Maasmechelen horende dorpje Uikhoven.

Tot in de 12de eeuw lag dit dorp op de rechteroever van de Maas. Na een overstroming verschoof de Maasbedding enkele kilometers, waardoor het nu op de linkeroever ligt! Door haar ligging vlakbij Maastricht, was Uikhoven doorheen de geschiedenis vaak het decor van doortrekkende legers.

Vanaf hier volg je de meanders van de Maas die je langs de mooiste uithoeken van Maasmechelen voeren. Geniet van de rust en de weelderige natuur! Via Vucht bol je weer naar de meer dan 100 jaar oude Tuinwijk van Eisden en het vertrekpunt van je tocht.

Je ziet meer met de fietsveer

In Maasmechelen vind je twee plekken waar je met een overzetboot de Maas over kan richting Nederlandse oever: het auto- en fietsveer Hoal Euver in Meeswijk en de voet- en fietsveer Jung in Uikhoven. Er zijn ook nog twee voet- en fietsveren buiten Maasmechelen. Opgelet: de fietsveren varen niet uit in de wintermaanden, de autoveer wel. Ontdek hier de uren en prijzen van de veerponten. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de veerponten. Er wordt gevraagd om met gepast geld te betalen. 

Met de veerpontjes ben je zo aan de overkant van de Maas. Geniet onderweg van je tochtje over het kabbelende water.

Liever zelf een route samenstellen?

Dat kan natuurlijk ook. Je doet dit eenvoudig op fietsnet.be, of met de kaart “Fietsen in Limburg”. De routes van het Nederlandse fietsroutenetwerk sluiten naadloos aan op die van België. Met de grensoverschrijdende fietskaart stippel je zo het perfecte traject uit. Beide kaarten zijn te koop bij Visit Maasmechelen.

Fiets huren

Geen fiets bij? Dan huur je er gewoon eentje. Op 12 locaties in Limburg kan je de groene Fietsparadijs Limburg-fietsen ontlenen. Je kan kiezen voor een trekkingfiets, elektrische fiets, tandem of een kinderfiets. Je ontdekt er alles over op fietsparadijslimburg.be.

Moddervreter?

Ook mountainbiken in Maasmechelen is een absolute must! In het Nationaal Park werden bewegwijzerde lussen uitgestippeld voor zowel beginners als gevorderden. Samen zijn ze goed voor 160 kilometer grotendeels onverharde paden. Bos, heide, modder en hoogteverschillen tot 45 meter beloven een uitdagende natuurervaring. Er vertrekt onder meer een lus aan het voormalige station van Eisden, aan camping Kikmolen en aan de Mechelse Heide.

Heerlijk door de modder ploeteren door bos en heide? Ook daarvoor moet je in Maasmechelen zijn!

Leuk om weten: camping ’t Salamanderke aan de Mechelse Heide en camping Kikmolen bieden je de mogelijkheid om je mountainbike af te spoelen.

De smaak te pakken? Bij Visit Maasmechelen kan je de mountainbikekaart van het Nationaal Park Hoge Kempen kopen om je eigen routes uit te stippelen.