Heerlijk trappen tussen bos en Maas

Maasmechelen ligt deels in het Nationaal Park Hoge Kempen met haar uitgestrekte bossen en deels in het rustige RivierPark Maasvallei. Van ongerepte natuur tot charmante dorpjes en een bruisende stadskern, van vlakke, verharde fietspaden tot uitdagende mountainbikeroutes: Maasmechelen heeft alles wat een fietsershartje maar kan begeren. Haal je stalen ros van stal en geniet van de wind in je haren en de zon op je gezicht.

Fietsen in Maasmechelen is het hele jaar door een beleving. Het beroemde Limburgse fietsroutenetwerk staat garant voor urenlang sportief plezier tussen gevarieerde landschappen en rustige woonkernen. Onderweg kom je langs dorpjes, terrassen en fijne picknickplekken.

We stippelden een inspiratieroute voor je uit met de elektrische fiets: Trappen tussen bos en Maas. Schrijf de fietsknooppunten van de route op voorhand op en je hoeft enkel nog de blauwe bordjes te volgen.

Door cité en Nationaal Park

Fiets via de indrukwekkende hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en schachtbokken van de voormalige mijnsite naar Eisden-Tuinwijk. Deze cité werd honderd jaren geleden gebouwd om de mijnwerkers en hun families te huisvesten. Nu is het een rustige wijk met weelderige tuinen, parkjes en oude bomen van waaruit een bont gezelschap van vogels je een serenade brengt. Opvallend is de Sint-Barbarakerk uit 1936, die als bijnaam de mijnkathedraal van Eisden kreeg. Aan het stationnetje steek je het kolenspoor over en ga je verder het Nationaal Park in. Volg het traject ‘Fietsen door de Heide’ over de imposante nieuwe fietsbrug en langs de Vallei van de Kikbeekbron met zijn prachtige vergezichten. Ga hierna richting Vallei van de Ziepbeek en kom aan in je eerste maasdorpje in RivierPark Maasvallei.


Kastelen aan de Maas

Fietsen langs de Maas is vooral in de zomer ronduit heerlijk! Geniet van het ongebreidelde uitzicht over de weidse natuur, de brede Maas met haar rivierarmen, watervogels, konikpaarden, Galloway en natuurlijke oevers vol wilde planten en kruiden. Fiets door authentieke dorpjes zoals Leut en snuif de cultuur op aan het historisch dorpsplein en Kasteel
Vilain XIIII. Houd halt op één van de gezellige terrasjes onderweg en geniet van een
fris streekbiertje.