Kandidaat Unesco Werelderfgoed

Dit jaar werd het dossier waarmee het Nationaal Park Hoge Kempen, de Duinengordel en de omliggende mijnsites kandideren voor een erkenning als UNESCO Werelderfgoed, officieel ingediend bij het UNESCO hoofdkwartier in Parijs.

Het verbluffend mooie filmpje hierboven toont je in 3 minuten de essentie van deze kandidatuur. Het toont de Hoge Kempen als een landschap dat, met overtuiging, de overgang illustreert van een mono-culturele, rurale maatschappij, naar een multiculturele, industriële maatschappij. Dank aan De Kijkhut (Maasmechelen!) voor dit prachtige resultaat!

Een kleurrijke brochure vat de kandidatuur op een kernachtige manier samen en verwijst naar de nieuwe website www.heritagehogekempen.be. Hier is het volledige dossier met alle gedetailleerde plannen te raadplegen. Het dossier, de brochures en de website zijn opgemaakt in het Engels aangezien dit de voertaal is van de, aan UNESCO verbonden, experten en beleidsverantwoordelijken.

Waarom Werelderfgoed?

Op bepaalde plekken in de Hoge Kempen kan je in één blikveld duizenden jaren geschiedenis zien. Doordat de mens altijd een grote invloed heeft gehad op het landschap, is wat je vandaag ziet dan ook nooit ‘puur natuur’. Eeuwenlang plaggen door boeren en begrazing door schapen zorgden er voor dat je tijdens je tocht doorheen de Hoge Kempen nog uitgestrekte paarse heidevelden kan bewonderen. En ook de mijnbouw drukte zijn stempel op het landschap. Vanop de terrils kan je genieten van een prachtig panorama op de tuinwijken. Laat je verrassen door deze landschapsmozaïek waarin geologie, historisch landgebruik en industriële ontwikkeling zich laten lezen als een boek. De pagina’s zijn nog allemaal zichtbaar en dat is wat de Hoge Kempen uniek maakt in een dichtbevolkt West-Europa. Wij zijn er alvast van overtuigd dat het Nationaal Park Hoge Kempen en de aangrenzende mijnsites daarom een plaats verdienen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Jij ook?

 

 

Gepubliceerd op  za 29 sep 2018