Kinderavonturen in Maasmechelen

Wat voor mama en papa een gezellig weekendje weg is, wordt voor de jongste gezinsleden al snel saai of gewoon een ander decor waarin ze de hele dag op hun gsm of tablet zitten kijken. Gelukkig valt er in Maasmechelen genoeg te beleven om hen van dat scherm weg te plukken. Wat dacht je van een wandeling met creatieve uitdagingen in een kasteelpark, beestjes spotten in het Nationaal Park, of tussen wilde runderen en paarden struinen aan de oever van de Maas? Om nog maar te zwijgen van speelbossen, zandduinen en zwemvijvers. Take a walk on the fun side van Maasmechelen!

Op stap met de allerkleinsten

TOERISME mm-bomenroute-014

Het kasteelpark van Leut is een Engels Park met heel wat bijzondere en indrukwekkende bomen. Sinds maart 2019 vind je er de kinderwandeling ‘Het kasteelpark van Pipa’. Pipa, dochter van kasteelheer Vilain XIIII, neemt je op sleeptouw langs haar favoriete plekjes. Onderweg maak je kennis met haar zes zusjes, die je uitdagen om met hen te spelen, dansen en zingen. Deze interactieve wandeling is volledig gratis, alle verhalen en opdrachten staan op de borden die je onderweg tegenkomt. De route is redelijk goed begaanbaar met de buggy. Ideaal voor kinderen vanaf 2,5 jaar!

Het Zandloperpad aan de Mechelse Heide is een verhard wandelpad dat je op 1,5 km tijd doorheen de verschillende landschappen van het Nationaal Park loodst. Ideaal om met de buggy en hele jonge stappertjes te doen. Met onderweg een vlonder, vogelkijkwand en verschillende spelelementen is vervelen alvast geen optie. Ook het speelbos en de zandduin zetten aan tot ravotten.

Ravotten en beestjes spotten

Aan Connecterra kan je korte en langere wandelingen maken, maar kinderen kunnen er ook een echte schachtbok (een toren van de voormalige steenkoolmijn) beklimmen en zich uitleven in de grote buitenspeeltuin, terwijl jij geniet van een koffie of biertje op het terras. Of download de Connecterra-app op je gsm en pimp je wandeling met een kompas, een quiz en super interessante weetjes en tips.

zandloperpad-koppel-gezin-014-bewerkt

Op de Mechelse Heide leven de kinderen zich uit in het speelbos, de zandduin en natuurlijk zijn er ook kortere wandelroutes voor jonge stappers.

Vinden ze wandelen maar saai? Dan kan je aan het Bezoekersonthaal van Connecterra of Camping Salamander (Mechelse Heide) de Beestige Boel-kaart kopen, die de kinderen enkele toffe uitdagingen voorschotelt voor onderweg.

TOERISME mm-wandelen-rivierpark-004

Wandelen tussen grote grazers zoals halfwilde Galloway-runderen en Konikpaarden? Dat kan in natuurgebied Maaswinkel. De blauwe wandeling is met haar 4 km ideaal voor kinderen.

Een andere heerlijk plek om Konikpaarden en Galloways te spotten, is de Maesbempder Greend. Hier heb je bovendien een struingebied, waar je vrij van de paden mag afdwalen door een ruig aandoend, waterrijk landschap. Leuk voor jong en oud. Het is wel goed om te weten dat de route – en dan vooral het struingebied – niet buggyvriendelijk is. Voor een tocht van zo’n 4 km parkeer je op het Dorpsplein in Leut (Genieskensstraat, 3630 Leut). Van hieruit volg je de blauwe route tot aan wandelwissel 92. Vandaar leidt de oranje route je via wandelwissels 93 en 91 weer naar de kerk van Leut. 

Ook leuk:

  • Wandel of fiets langs de Maas en steek de rivier over naar Nederland met een van de veerpontjes.
  • Smul van een ijsje, pannenkoek of wafel in Huize Jammeties in Eisden-Dorp. Er is ook een speeltuin.
  • Slecht weer bestaat niet. Toch geen zin om naar buiten te gaan? In de Euroscoop draaien altijd toffe kinderfilms. Of laat je kids een balletje gooien bij bowling Admiral.
  • Wandel tussen de boomtoppen op het Kruinenpad.
  • Natuurlijk zijn er regelmatig toffe activiteiten voor kinderen. Bekijk hier de kalender.

Overnachten met kinderen

In Maasmechelen vind je verschillende hotels en B&B’s. Maar als je met het gezin op pad bent, is het zeker interessant om het aanbod aan vakantiewoningen onder de loep te nemen. Je kiest uit een divers aanbod voor het gezin of de hele familie.

zwembad kikmolen

 

Wildebrassen in huis? Op camping Kikmolen leven ze zich bij mooi weer uit in de grote zwemvijver met glijbanencomplex. En dan hebben we het nog niet over de grote ligweide en buitenspeeltuin gehad.

Ook aan de andere Maasmechelse toegangspoort kan je heerlijk logeren in het groen, op kampeerverblijfpark Salamander. Met een zwembad, een speeltuin en de Mechelse Heide heb je alle ingrediënten voor een zorgeloos weekendje of weekje weg.

TouristicProductImage-d138d42f-6368-4d21-b4d1-5f32c7afb0ea_EXTRA_LARGE

Gezinslid met een beperking? Dan is het niet altijd even eenvoudig om erop uit te trekken. Gelukkig is er vakantiecentrum Fabiola. In de schaduw van de bossen van de Mechelse Heide logeer je hier als gezin in een van de aangepaste huisjes. Op het domein vind je heel wat indoor en outdoor recreatie, aangepast aan de doelgroep. Oh, en dat Zandloperpad waar we het eerder over hadden? Dat is perfect om met de rolstoel te doen!