Zondag 22 april is het weer Erfgoeddag!

Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, en tal van andere deelnemers.

In Maasmechelen zetten heel wat organisaties hun deuren open op Erfgoeddag, telkens vanuit een andere invalshoek komt het thema KIEZEN aan bod.

Kiezen voor het leven

Over enkele van de keuzes in ons dagelijks leven organiseert de Stichting Erfgoed Eisden op twee locaties een expositie. Met tal van huwelijksfoto’s krijg je een beeld van deze ‘keuze voor het leven’.

Waar? WZC Heyvis (Rijksweg 106, 3630 Eisden-Maasmechelen) en Basisschool de Griffel (Kastanjelaan, 3630 Eisden-Maasmechelen)
Meer info? Jan Kohlbacher - T 0492 84 33 05 - johann.kohlbacher@telenet.be

Kiezen voor de parochie

Een werkgroep vanuit de Sint-Niklaaskerk presenteert een expositie over de Maas en haar
overstromingen, lokaal kerkelijk erfgoed, de gekende dorpsfeesten, de verschillende heilige
beelden in de kerk en enkele bekende dorpsfiguren uit Uikhoven. Maak kennis met ons nieuwe museum in wording en kies jouw favoriete thema, dat we in de zomer zullen tonen.

Waar? Schoorstraat 13, 3630 Uikhoven-Maasmechelen.
Meer info? Miranda Gerets – T 0479 39 48 22 - ronny.dresen@telenet.be

Kiezen voor het oude motorische en ambachtelijk verleden

Het landbouwmuseum De Nostalgie uit Uikhoven staat ook dit jaar paraat voor de erfgoeddag. Dit maal staan oude motoren, stoommachines en auto’s weer te kijk, worden oude ambachten vanonder het stof vandaan gehaald en leer je hoe gezinnen decennia
terug weinig keuze hadden in hun huisvesting.

Waar? Landbouwmuseum De Nostalgie - Pastoor Goossenslaan 29, 3630 Uikhoven-Maasmechelen.
Meer info? Ivo Smeets – T 0477 76 25 12 - Ivo.smeets29@gmail.com

Kiezen voor kamp

't Oude Grimbiaca gaat opnieuw voor een interactieve tentoonstelling, ditmaal over de ‘kajotsters’en chiro in het dorp . Historische foto's, gebruiksmateriaal van weleer, chiro attributen ,… worden gepresenteerd en inwoners van Opgrimbie en nazaten krijgen de kans
hun ouders of grootouders op de foto's te herkennen en zo de familiegeschiedenis te vervolledigen.

Waar? Wijkcentrum Opgrimbie - Hoekstraat 1, 3630 Opgrimbie-Maasmechelen
Meer info? Carlo Dubois – ford.rs200@gmail.com


Kiezen voor steenkool

Eisden Tuinwijk kan niet losgekoppeld worden van de steenkoolmijngeschiedenis. De Sint Barbarakerk vormt een belangrijk onderdeel in deze historie. Met een klim naar de top van de toren hoor je verhalen over de schoonheid van de wijk, het werken in de mijn, het sociale leven, de migratiestromen en de sluiting. Ook de mogelijk erkenning als UNESCO-werelderfgoed komt aan bod.

Waar? Sint Barbarakerk - Kastanjelaan 26, 3630 Eisden-Maasmechelen
Uur? 14u00 tot 17u30
Meer info? Ludo Coenen – T 0495 82 32 92 - ludo.coenen@telenet.be

Kiezen voor Erfgoed

Stichting Erfgoed Opgrimbie brengt een expositie van foto's, films en documenten die nog niet tentoongesteld werden tijdens de voorbije erfgoeddagen, zoals Sport in Opgrimbie, de twee wereldoorlogen, de zorgcentra en het oude klooster in het dorp en de St. Kristoffelwijdingen.

Waar? Mané vzw.- Schoolstraat 32, 3630 Opgrimbie-Maasmechelen.
Meer info? Leopold Crijns – T 0473 31 70 83 - lc51@telenet.be

Kiezen voor de Griekse cultuur in het multiculturele Maasland

In Maasmechelen kan je op Erfgoeddag ook terecht in het Grieks cultureel centrum (Valkeniersstraat 21). Kom er letterlijk proeven van de Griekse cultuur en start Erfgoeddag met een Grieks ontbijt en kijk naar een film over de Griekse regio's. Een collectie foto's en objecten laat zien welke tradities nog steeds in stand gehouden worden en hoe de Grieken hier in België leven. Welk erfgoedstuk bewaart volgens jou de meeste herinneringen aan Griekenland? 

Waar? Grieks Cultureel Centrum, valkeniersstraat 21, 3630 Eisden-Maasmechelen.
De tentoonstelling en filmvertoning worden georganiseerd door vzw Grieks Erfgoed Maasland en zijn doorlopend te bezoeken van 11 tot 14u.
Ook is er een rondleiding in de Grieks-orthodoxe kerk van 13u30 tot 14u30.
Voor het ontbijt wordt een bijdrage gevraagd van 8 euro per persoon en je dient te reserveren via 0496 72 51 57.

Gepubliceerd op  ma 26 feb 2018