Zomerleute

Het kasteel van Leut opent de deuren voor het grote publiek van zondag 3 juli tot eind augustus! Onder de naam "zomerleute" zal iedereen welkom zijn op een expo in het kasteelgebouw en de zomerbar 'Vilain XIIII' voor een drankje en hapje.
De expo is telkens open van donderdag tot zondag, van 11 tot 17 uur. De zomerbar 'Vilain XIIII' is open van 11 tot 23 uur en enkel gesloten op dinsdag.

Exact 200 jaar geleden, op 20 mei 1822, vond het huwelijk van de eeuw plaats in het kasteel van Leut. De sierlijke bruid heet Pauline de Billehé de Valensart, een dame van 22 jaar uit Maastricht waar haar papa burgemeester is. Hij bezit dan het kasteel van Leut. De jonge bruidegom van amper 19 jaar heet Charles Vilain XIIII, en is afkomstig uit de allerhoogste adellijke kringen in ons land. Het jonge koppel geeft elkaar het ja-woord, en sindsdien draagt het kasteel zijn naam. De liefde tussen hen blijkt groot, ze zouden maar liefst zeven dochters krijgen. 200 jaar later staat er weer heel wat te gebeuren in het kasteel Vilain XIIII, waar Toerisme Vlaanderen eind vorig jaar eigenaar werd.  

Expo

Op de gelijkvloerse verdieping van het kasteel wordt een tijdelijke expo ingericht, die gratis te bezoeken is. Maak kennis met de fascinerende familie Vilain XIIII en nadien de transformatie van het kasteel tot ziekenhuis. Bekijk het kasteeldomein vandaag door de lens van Titus Simoens en bouw tot slot zelf mee aan de toekomst van het kasteeldomein.

Deze expo vormt meteen ook de eerste stap richting een nieuwe toekomst van dit prachtige stuk erfgoed.

Open van donderdag tot zondag, van 11 tot 17 uur.

Zomerbar Vilain XIIII

Voor een lekker hapje en drankje kan je terecht in het voormalig koetshuis, waar zomerbar 'Vilain XIIII' zijn intrek neemt.

Open elke dag, behalve dinsdag, van 11 tot 23 uur.

Praktische info

  • Er is parking voorzien op het domein, ook met de fiets ben je welkom!
  • De expo is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In de zomerbar kan je zowel cash als met de kaart betalen.